alles wat je moet zijn dat ben je al

In de ban van, netwerk marketing

Netwerkmarketing, multi level marketing, pyramide systemen, ook ik was er extreem ontvankelijk voor.
Wist niet waar ik instapte, had er niet echt van gehoord, maar blijkbaar was ik wel op zoek.


Ik schrijf dit nu, in de veronderstelling dat ik er hier al eens over had geschreven. Maar daar zat ik fout, ik heb ooit een poging gedaan tot het opstarten van een podcast, en toen heb ik inderdaad een aflevering hieraan gewaagd. Daarom nu zoveel jaar later terwijl er wat anders soortgelijks op mijn pad is gekomen, een mooi relaas over die bizarre tijd in 2015.

We gaan dus ruim 8 jaar terug. Hoe het toen thuis ging? Ontzettend slecht, we zaten toen  midden in een soort tsunami met hulpverleners en drama’s. Ons kind werd opgenomen op een gesloten GGZ afdeling. Dan kun je misschien ergens voorstellen hoe hoog de nood thuis was.

Met mij ging het af een aan redelijk oke, maar nu terugkijkend, kan ik wel stellen dat ik mezelf volledig kwijt was. Survival modus, en heel opstandig. Ik was boos op de wereld, boos dat dit mijn leven was, boos op de burn-out, de depressie, het kwijtraken van mijn baan (ook al vond ik die verschrikkelijk). Ik was over het algemeen boos dat mijn dagen bestonden uit zorgen voor, en dat er nog geen 1% ruimte was om iets anders te zijn dan de mantelzorger. Want ik wilde zoveel, zoveel ideeen, zoveel behoefte aan Nicole zijn, ik wilde zo graag net als mijn man ook een mooi goedlopend eigen bedrijf en een inkomen onafhankelijk van een werkgever.

Ik ging op zoek. Google is your best friend. In mijn geval was google de vijand, alleen wist ik dat toen nog niet. Google bracht me in facebookgroepen waar je werk kunt vinden. Dat bleken ook achteraf gezien, een soort van rondsel plekken waar de netwerk marketeers hun slachtoffers binnen harken. Want zo zie ik het echt, en ik was zo een slachtoffer. Nu moet ik zeggen, ik trof een onwijs lieve dame Maria, die echt werkelijk geen kwaad in de zin had. Dat zeg ik nu en dat zei ik toen, het was niet haar schuld. Technisch gezien kan ik haar ook als slachtoffer zien van de persoon die haar heeft binnengehaald bij het netwerkmarketing bedrijf. Geloof me dat als je er inmaal in zit en je zit er goed in, dan ben je de pineut.

Maar het begon bij haar, en dat was prima, en ze was duidelijk over wat de bedoeling was. Toch begreep ik het niet helemaal. Maar ze bleef maar herhalen, dat als je echt wilt werken vanuit huis en een passief inkomen wilt opbouwen, dit het toch wel was. Dit was mijn ticket naar financiele vrijheid. Ik zag mijn dromen helemaal uitkomen. Ik moest ook een moodboard maken met plaatjes van dingen die ik wilde, dus daar zat ik op Pinterest, zoekend naar mijn dromen. Ik heb volgens mij een villa, een motor, een porsche, en nog meer van dat soort onzin op gezocht en opgeplakt. Ik lach hardop terwijl ik dit type.

Maar er waren trainingen, en oh ja, de producten uiteraard! Ik moest een startpakket kopen (er waren diverse keuzes mogelijk) let wel, ik had hier eigenlijk geen geld voor. Maar je moest, anders had je geen toegang. Volgens mij heb ik het minimale gekocht wat mogelijk was, 149,- euro maar het liefst stuurde ze je richting het pakket van 500,- maar dat was voor mij werkelijk onmogelijk. Daar ging ik naar de training, iedere maandag. That is where the magic happens. De training van mijn team, dus niet van het hele bedrijf, dit was een op zichzelf staande training van het team waar ik bij hoorde, en mijn upline zoals ze dat noemen, die gaf de training. Dat was dan iemand die al succesvol was en flink wat geld verdiende iedere maand (dankzij ons, want thats how it works). Een training waarin je werd ‘getraind’ om mensen te benaderen, ook die je niet kende, met scripts en mooie praatjes om zo afspraken te ronselen en het compensatieplan uit te leggen. (het plan wat laat zien hoe je geld verdiend). Daarnaast moest ik de producten promoten en het allerbelangrijkste, iedere maand op nieuw voor minimaal 150,- troep aanschaffen. Begrijp me niet verkeerd, met alle respect, maar ik kocht dus producten die ik niet wilde gebruiken omdat het me niet aansprak en ik het werkelijk niet nodig had.

Waarom ga je er in mee? Je zit niet lekker in je vel, het loopt thuis niet goed, je vind je baan niet leuk. Je hebt geld nodig. Het zijn de goed in elkaar gezette scripts waardoor je gelooft wat je moet geloven, het is de succesvolle upline die strooit met haar fotos en verhalen over gratis reizen en autos die ze hebben gekregen van het bedrijf. Het bewijs is zichtbaar dus je gelooft het en je denkt ik kan en wil dit ook. Het is een emoties spel, en bij dit bedrijf is dat tot een kunst verheven. Met bijeenkomsten met opzwepende muziek en mensen die het podium op mochten en een bos bloemen kregen omdat ze weer een rank hoger hadden gehaald of heel veel omzet hadden gedraaid. Ik ging daar ook heen, en dan dacht ik, dit wil ik ook. Erkenning, het podium op. Het psychologische spel werkte bij mij perfect.

De maanden verstrijken en je verdiend niks, je volgt de regels, je doet wat ze zeggen, ik maakte afspraken met onbekende mensen, zat inmiddels ook in de eerder genoemd Facebook groepen om mijn mensen te vinden. Want zonder team had je werkelijk echt geen inkomsten, je moest een team bouwen. Dat kon ik niet, ik kon niet aan mensen overbrengen waarom ze dit moesten doen, omdat ik zelf niet snapte wat ik nu eigenlijk aan het doen was. En dat gezeul met die producten, mensen zoeken die een tandenpasta of een shampoo wilde kopen van 5x de prijs die je bij de kruidvat vind. Ik voelde in mijn hele zijn dat ik dit niet wilde. Succesvol was ik niet, ruim een jaar bleef ik bezig. Hoe precies weet ik niet meer, er kwam een vrouw op mijn pad die in hetzelfde bedrijf opereerde en dat klikte. Ze wist zeker dat ze me kon helpen op een totaal andere manier, maar dan moest ik wel uit dit team, een nieuw pakket aanschaffen en bij haar aansluiten. 

Daarna is het vrij vlot geescaleerd. Ik ging naar haar team niet wetende dat diegene boven haar, haar upline, iemand was met een dubbele agenda. Zij zat al ruim 25 jaar in dit netwerkmarketing bedrijf en had inmiddels een cursus bedacht waarmee iedereen succesvol kon worden. Je voelt hem al, die cursus moest en zou ik kopen. Overal ben ik met open ogen ingetrapt, de psychologische werkwijze, zo gewiekst!! Dat moet ik ze meegeven, zo knap bedacht. Ze wisten precies wat ik wilde horen, wat ik moest horen. 
Een paar maanden heeft dit geduurd en er begonnen scheuren te komen in hun fundament, dat viel op, daar werd over gesproken. Binnen het team stonden mensen tegenover elkaar. Wat bleek, de dame in kwestie was samen met haar partner een meester oplichter, het type wat je op tv bij programma’s als undercover ziet. 
Ze waren onaantastbaar, hadden alles via bv’s zo goed in elkaar gezet. Talloze rechtzaken liepen tegen het duo, maar overal kwamen ze onderuit.

Noem het slim ondernemen, sommige mensen zijn zo in en in slecht, daar kun je op de een of andere manier niet bijkomen. Was ik blij om van het sekte achtige gebeuren af te zijn bij het eerste team waar ik in zat, waar gedwongen werd tot verkoop en andere nare zaken. Liep ik zo de volgende ellende binnen. In een rap tempo ben ik toen gestopt, het was mij ineens allemaal zo duidelijk. Je kunt hiermee geen geld verdienen, je kunt alleen geld verdienen als je ooit 30 jaar geleden bent ingestapt, je toen een team hebt opgebouwd en die mensen nog steeds actief zijn. Maar nu, mensen die zoekende zijn naar extra inkomen, zelf eerst honderden euro’s laten uitgeven, verplicht maandelijks te laten kopen, ook al geven ze stuk voor stuk aan geen geld hiervoor te hebben. Deze mensen daar ga je (zo een was ik ook) geen geld mee verdienen. 

Ik hoop dat ik zo een duidelijk beeld heb geschept over mijn ervaring. De rode vlag is eigenlijk direct mijn onderbuikgevoel geweest, wat ik kei en keihard heb genegeerd. Het hele principe van onbekende mensen benaderen, bellen en berichten sturen, ze producten aansmeren, is zo tegen mijn principes. Maar de bonussen en beloningen zijn me zo mooi voorgeschoteld dat ik werkelijk geloofde dat ik dit ook daadwerkelijk zou gaan behalen.

2023, er zijn nog steeds talloze netwerkmarketing bedrijven, ik kocht weleens wat bij sommige. Vooral de essentiele oliën spraken mij aan, die kun je bij Young Living en DoTerra kopen. Helemaal niks mis mee. Maar het andere deel, het daadwerkelijk daar geld mee verdienen, was door mij totaal afgezworen. Want als je geen connectie voelt met het product, dan kun je het onmogelijk overbrengen aan een ander, en als er dwang om de hoek komt kijken, dan houdt het ook op. Dat wilde ik nooit meer.

Inmiddels ben ik ondernemer, sinds 2021 heb ik mijn eigen vormgeving studio, en maak ik dagelijks mooie kaarten en posters voor mensen. Via mijn bedrijf STUDIOO-M kwam er een klant op mijn pad uit Amerika. Een hollandse dame, woonachtig in Amerika. Drie keer raden waar zij in actief was?? Juist netwerkmarketing! Ze kocht bij mij voor haar team mooie kaarten en houders, die mocht ik hier in Nederland namens haar versturen. Zij werkte met essentiele oliën van Young Living. We hadden een leuk contact en gingen elkaar volgen op onze insta’s. Zo kreeg ik een kijkje in haar wereld als ondernemer in netwerkmarketing. Er ging een wereld voor mij open. Wat deed ze dat leuk!! Ze was dol op de producten, de oliën, de huidverzorging, de schoonmaakproducten, ze liet iedere dag zien hoe graag ze die wel niet gebruikte. Oprecht, open en eerlijk. Oprecht iemand die verliefd is geworden op de producten, graag vanuit huis wil werken en bij haar kinderen wil zijn en anderen wil laten zien hoe je de producten zelf kunt gebruiken. Met leuke tips en zelfs recepten.

Maar nog steeds niks voor mij, maar zo leuk om te zien, dat het dus ook ander kon. Ik heb haar destijds ook verteld wat mijn ervaringen waren, daar schrok ze van, kon zich daar totaal ook niet in vinden. Ik vond het fijn te horen dat ze op een leuke en mooie manier met netwerkmarketing kon bezig zijn en dat ze zo haar geld kon verdienen. Inmiddels volgen we elkaar al 2 jaar, spreken we elkaar zo nu en dan. Eind juni zag ik op haar insta stories dat ze een hele grote dappere keuze had gemaakt. Ze zou er zo snel mogelijk iets over vertellen. Ik was zo benieuwd, het is altijd leuk wat ze te melden heeft. Wat bleek. Ze ging stoppen bij Young Living. Huh, dacht ik, die is gek. Ze had een mooi team opgebouwd en een fijn inkomen. Wat bleek, er was een product op haar pad gekomen waar ze zo enthousiast over was, dat ze ging stoppen met Young Living en overstapte naar het andere bedrijf. Van Young Living, mag je niet in andere nwm bedrijven werkzaam zijn. Dus ze moest kiezen. Dat deed ze, en hoe! Toen ik eenmaal begreep wat het voor een product was (happy juice van Amare), was ik eigenlijk ook wel nieuwsgierig. Het is een supplement wat je darmen ondersteunt en op die manier je mentale gezondheid versterkt. Iets wat in mijn leven een meer dan grote rol speelt. Haar man heeft soortgelijke mentale zorgen net zoals ik en ook hij was enthousiast. 

Ik dacht, dat product wil ik ook uitproberen, al ga ik me maar 30% beter voelen, dan wil ik het zeker uitgeprobeerd hebben. Omdat het een Amerikaans bedrijf is was het product nog niet in Nederland verkrijgbaar, dat zou nog een week of 4 op zich laten wachten. In die vier weken zag ik haar vertellen en delen online, zag ik haar man zijn ervaringen delen. Toen dacht ik, ik wil dit niet alleen maar drinken ik wil dit ook met mensen delen, als het zo goed is.

Mijn emoties gingen van links naar rechts, want ik had afgezworen me ooit nog aan te sluiten bij een bedrijf wat ook maar enigszins lijkt op hetgeen waar ik keihard van ben weggerend. Heel eerlijk, ik vond het doodeng, maar nu 3 maanden later, ben ik heel blij. Mijn hoofd ook, want het supplement doet ook echt wat het beloofd, en toen dacht ik, hier kan en wil ik over praten, over delen, laten zien, en ja, daar kan ik dus ook echt als affiliate en brandpartner voor het bedrijf een commissie mee verdienen. Niks zoals voorheen, met onduidelijke moeilijke compensatieplannen, vage bonussen etc. Gewoon je verkoopt X je ontvangt Y op je rekening. En zo moet dat zijn.

Op naar nieuwe avonturen!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *