positief of niet

Positief of toch niet?

Wees gewoon eens postief, je hoort het vaak. Ik ben er niet op tegen, nee begrijp me niet verkeerd. Maar ik vind wel dat je er niet naar moet leven en al helemaal niet naar moet willen streven.

Volgens het woordenboek is positief: met aandacht voor de goede dingen’Kijk daar kan ik me in vinden. Proberen de aandacht te richten op de goede dingen. Toch ligt hier vaak teveel nadruk op en wordt het woord positief naar mijn mening ‘over’ gebruikt. Is dit een goede zin??
Je zou toch maar eens zo door alle positivi-goeroe’s en quote leveranciers gaan denken dat positief zijn echt wel ieders ding moet zijn. Ben jij te weinig positief, dus negatief, en wordt je daar keer op keer op gewezen, je kunt er werkelijk een complex van krijgen.

We zijn geneigd positiviteit aan te praten, en op te leggen. Het andere uiterste, dat zijn de eeuwige zeikerds en zanikers. Kijk dat kan ik ook niet echt appreciëren. Dat is dus niet fijn, daar heb ik er ook wel een handvol van om mij heen. Maar de ander de positiviteit vrijwel opleggen vind ik een kwalijke zaak.

Even terug naar wat positiviteit dan eigenlijk is volgens het woordenboek: ‘ met aandacht voor de goede dingen’. Dat klinkt mooi, licht, en is te doen, toch? Want goede dingen, die zijn dus gewoon zo groot als jij wilt dat ze zijn. Goede dingen mogen juist klein zijn vanuit mijn optiek. Als depressie expert, durf ik wel te zeggen dat ik weet waar ik het over heb. Ik weet hoe zwaar het voelt, hoe gitzwart het is als de depressiviteit en de negativiteit op je drukt als 3 blokken beton. Probeer dan maar eens POSITIEF te blijven. Positief, en dan bedoeld niemand positief zoals het woordenboek, maar positief dat je wel je bed uit wilt, wel wilt eten, wel het leven nog ziet zitten. Hoe vaak heb ik het wel niet gehoord, ‘ gewoon positief blijven’, ‘ komt echt allemaal wel goed als je gewoon opstaat’, ‘als je in je bed blijft liggen dan gaat het nooit over’, van dat positieve gelul.

Het spijt mij oprecht als jij ook die vervelende positiviteits goeroe’s om je heen hebt, of van die posi qoutes krijgt doorgestuurd op je tijdlijn. Wat ze zelf niet door hebben is dat het simpelweg averechts werkt.

Wat wel werkt, is oprechte aandacht van een ander, dat de ander jou respecteert zoals je in dat moment je gevoelens ervaart. Dat jij jezelf respecteert in jouw gevoelens en durft te accepteren dat het allemaal niet goed voelt. Maar ook dat de ander jou wijst op de mooie dingen of jij jezelf misschien wel, de fijne positiviteit van het woordenboek. Wat zijn dat dan voor mooie dingen? Waar moet ik die wel niet zoeken? Ik hoor het je zeggen.

Nou lieve jij, die liggen eigenlijk voor jouw neus. Die goede dingen zijn de kop thee die je dringt met jouw favoriete theesmaak, de kop koffie waar je zo naar uit kijkt, de poes die zich voor het raam nestelt, de hond die een aai wil. Dat fijne bericht, dat leuke gesprek, de glimlach van iemand, de sokken die je aan hebt kunnen krijgen, de deken die je af hebt durven schuiven, dat lekker paaseitje.
Groter hoeft het niet te zijn.
liefs nicole

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *