op reis naar keulen

Citytrip, Keulen!

Normaal alleen als gezin op pad, dit herken je misschien wel. Nu ben ik 5 dagen lang alleen met mijn jongste dochter van 10 op pad geweest. Of ik dat nog eens zou doen?

Waar gaan we heen? Dat was uiteraard dè hamvraag. Nu is mijn dochter groot Enzo Knol fan, in een van zijn vlogs was hij op Ibiza. Dit leek haar ook wel wat. Ik was minder enthousiast want a: ik kan slecht tegen de warmte en b: dat kost volgens mij best wel wat. Het was inmiddels al eind maart begin april, en de bedoeling was om de 2e week van de meivakantie te gaan. Behoorlijk last-minute allemaal.

Ik ben echt een leek op vliegvakantie gebied, de laatste keer dat ik vloog was 18 jaar geleden! Toch, vol goede moed stortte ik mij op Ibiza accommodaties en tickets. Al snel kwam ik bij de standaard vakantie stunters uit en ging het over flinke bedragen. Dat werd me toch echt te gortig voor een paar dagen weg. Losse accommodaties waren nog best redelijk betaalbaar, maar de tickets! De tickets waren zo duur, dat krijg je dus met last minute naar vakanties zoeken ūüėČ

girls in the shadow

Toen bedacht ik dat de trein weleens super leuk kon zijn. De meeste kinderen vinden dat op zich al een uitje.  Ik had goede ervaringen met reizen per trein door Duitsland. Maar welke stad? Berlijn, Stuttgart, Dusseldorf, Koblenz en Aachen daar waren we al eens geweest. Een fijne combi van shoppen en sighstseeing moest het worden met een dierentuin in de buurt. Keulen werd uiteindelijk onze keuze. Samen eerst op google Keulen opgezocht. Bij het zien van alle prachtige gebouwen, de Dom en de Keulse Zoo was ook zij enthousiast!

de dom in keulen

 

 

Via booking.com heb ik een leuk en betaalbaar hotel gevonden, het Holiday Inn Express, sinds 2015 geopend. Netjes, modern en simpel althans dat zeiden de foto’s, maar het bleek ook absoluut waar. Geen poespas of fancy bar/restaurant of een spa met zwembad. Nee een fijn bed, schoon, mooie badkamer en een meer dan prima ontbijt. De trein daar hebben we heerlijk eerste klas gereisd, voor ons samen was ik nog geen 102,- euro kwijt. Net een beetje meer comfort en uit de drukte, ruimte voor onze spullen en om lekker comfortabel te zitten.

Station van Keulen
roadtrip girls
on our way

We hadden echt een meer dan prima reis, eerste klas is echt een dikke plus en het scheelde vrij weinig met een tweede klas kaartje. Vanuit het hoofdstation wat midden in het centrum staat, zijn we zo met onze koffers richting hotel gehobbeld. De eerste dag hebben we weinig gedaan maar wel lekker samen gegeten bij Vapiano, niet duur en lekker! Voor Liz was de dinsdag een hoogtepunt, op naar de Zoo in Keulen. Met de metro richting dat deel van de stad gegaan. De metro stopt voor de deur bij de Zoo. We hebben echt genoten daar. Ten eerste is het voor de Duitsers geen mei-vakantie, er liepen enkel opa’s en oma’s met kleinkinderen en een paar kleuterklassen op school uitje.

giraffen in de zoo van keulen

Wat we allebei het leukste vonden is hoe dicht je bij de dieren kon komen en hoe weids het park is opgezet. Veel is redelijk oud, sommige gebouwen geven je echt het gevoel 60 jaar terug in de tijd te zijn. Toch is er ook heel veel bijgebouwd en opgeknapt. Een mega speeltuin en onwijs veel plekken om even te zitten en wat te eten. Met je ticket voor de Zoo mag je ook aan de overkant bij het Aquarium naar binnen, daar kun je talloze vissen bewonderen. Wat Liz betrof een super uitje!

Woensdag bleek alles dicht te zijn. 1 mei de dag van de arbeid, dan gaat Duitsland redelijk op slot. We hadden het pas door toen we om half 11 met rugzak om vol goede moed het centrum wilde gaan verkennen. Ik dacht eerst nog dat de winkels later open zouden gaan, maar al snel kreeg ik door dat alles gewoon dicht was. Dankzij het handige boekje van de ANWB mini reisgids voor Keulen, bedachten we snel een nieuw plan. Op zich is google maps fijn, maar een kleine kaart, overzichtelijk waar je alles in een oog opslag kunt zien, was echt handig. Ook staan er in dit boekje per wijk van Keulen vermeld wat er zich daar precies bevindt en waar de hotspots liggen.

Wij zijn toen richting het Belgische Viertel gelopen, waar zich ook het stadspark bevond. Dat leek ons een leuke plek, ik schatte in dat hier vast een speeltuin zou zijn. Wat we niet wisten, het Belgische Viertel is dus de hipste wijk van Keulen. Talloze gave hippe winkeltjes, koffie en eet tentjes. Super tof, en allemaal hardstikke gesloten. Maar ik wist in ieder geval waar ik op donderdag toffe winkels kon gaan bezoeken. Het park was leuk maar niet bijzonder, de speeltuin was okay maar niet noemenswaardig. Op de terugweg hebben we een andere route genomen zodat we nog meer nieuwe winkelstraten inliepen en winkels tegenkwamen die mij zeker aanspreken zoals COS, &Other Stories, YaYa, en Scotch & Soda. De rest van de dag was Netflix onze vriend.

anwb gids voor keulen

Donderdag zijn we eerst gaan shoppen, dat moesten we van de woensdag nog in gaan halen. Dus weer op weg richting het Belgische Viertel. Het was het meer dan waard, er hangt daar een hele andere sfeer dan in het reguliere winkel gedeelte. Met onze buit weer terug¬† naar het hotel en rond een uur of 4 weer terug maar dan helemaal de andere kant op. Achter het station ligt de beroemde brug van Keulen met alle hangsloten eraan, de Hohenzollernbr√ľcke. Over deze brug rijdt geen autoverkeer enkel de trein, naast de brug is een voetgangers gedeelte. Als je hier langsloopt kun je de duizende sloten bewonderen die er door de jaren heen aan zijn vast gemaakt. Langs de promenade was een kermis waar we ons ook nog even aan hebben gewaagd. Al wandelend langs de Rijn heb je een schitterend uitzicht op de brug, de stad en prachtige gebouwen. Als de zon schijnt is het hier echt heerlijk vertoeven.

Hohenzollernbr√ľcke in keulen
duizenden sloten aan de brug

Was dit een bijzondere reis? Voor mij wel. Ik was jaren gelden met mijn oudste alleen op pad geweest naar Londen, ons leven was toen totaal anders dan nu. Nu overleven we iedere dag al meer dan 7 jaar, zijn we altijd moe, uitgeput, ge√Įrriteerd, radeloos en verdrietig. Ik wilde eigenlijk deze mei vakantie benutten voor mezelf, alleen op pad, weg van alles. Ik had zelfs een uitnodiging gekregen om in Spanje deel te nemen aan een retraite. Mijn kracht was bijna op om alles te kunnen blijven bolwerken.¬†

Maar ergens voelde het zo egoistisch, ja je mag aan jezelf denken, dat is meer dan belangrijk. Toch als ik naar mijn jongste keek en zie hoe ook zij iedere dag in dezelfde situatie moet leven vol van stress en ruzies. Hoe fijn ga ik dan op vakantie alleen? Deze week, 1 op 1 aandacht, ik was er volledig voor haar, de stress verdween. Haar onhandelbaarheid was weg, haar gejengel en je tot het uiterste testen, het was er 5 dagen niet. Onwijs genoten van haar, van ons samen, van ons kleine avontuur. 

Heb het goed lieve jij,

Liefs Nicole

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *